Kategorier
2013 Nyhetsbrev 27/2013

Närbutiken i Esse kyrkby går tvärtemot den allmänna nedläggningstrenden – fick Pedersöre kommuns företagarpris

Couple Holding Shopping BasketTävlingsinstinkt sporrar köpmannen Patrik Kjellman i Esse att jaga bättre försäljningssiffror, och i kombination med duktig personal bär det frukt, år efter år. Att bybutiken i Esse kyrkby lyckats förbättra omsättningen i tider då andra lanthandlar tvingas stänga, har inte heller gått obemärkt förbi. För nu har näringslivsdelegationen i Pedersöre kommun i år valt Kjellman & co till Årets företag, en erkänsla för det arbete Patrik Kjellman och hans anställda utför. I prismotiveringen nämns att bybutiken, i folkmun ”Komppaniet”, genom idogt arbete och med kundbetjäning som livsstil upprätthåller en närservice som bidrar till att hålla landsbygden levande. Näringslivs-delegationens ordförande Kaj Boström påpekar att butiken är känd för sitt mångsidiga sortiment. ”Esseborna behöver inte åka långa vägar för att få det de behöver. Det som inte finns, skaffar ni”, säger han.

Kjellman & co är ett familjeföretag med anor tre generationer tillbaka i tiden, och sysselsätter i dagsläget åtta personer. Personalen är motiverad och var och en anställd har sitt eget ansvarsområde. I Pedersöre finns 600 aktiva företag och varje år startas 40-50 nya. Butiken i Esse strävar efter att förbättra sina försäljningssiffror varje år, varav försäljningen under de tre senaste åren har ökat med 30 procent. Även i år ser det bra ut, vilket betyder en ökning med sju procent. Tillväxten har varit stabil en längre tid, förutom 1996-1997 när Citymarket etablerade sig i Jakobstad och försäljningen gick ner. Då byggde man till butiken och tog följande år tillbaka det man förlorat med råge. Under jubileumsåret i fjol (80 år) satsade Kjellman på att förnya inredningen och utökade frysdiskarna med 20-30 procent, samt att även järnavdelningen växte med nytt sortiment.

Uppgifterna är från en artikel, skriven av Malin Henricson, i Österbottens Tidning (15.8). Kommundelen Esse har drygt 3 000 invånare (Källa: Wikipedia).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s