Kategorier
2013 Nyhetsbrev 26/2013

4 av 10 svenska lanthandlare riskerar att försvinna inom 5 år visar HSSL-undersökning

HSSL-undersökning om lanthandlarnaRiksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) har gjort en undersökning som visar att en stor del av butikerna på landet riskerar att läggas ner inom fem år. Butikerna har ofta en betydelsefull roll i samhällsservicen på landsbygden och lanthandlarna ser nu behovet av en intresseorganisation. Här nere följer HSSL:s pressmeddelande (från 10.7) i sin helhet:

Pressmeddelande: Fyra av tio lanthandlare riskerar försvinna inom fem år

Idag offentliggörs en undersökning riktad till lanthandlare som visar att fyra av tio butiker riskerar att läggas ner inom fem år. Butikerna har ofta en betydelsefull roll i samhällsservicen på landsbygden och är en viktig möteplats på små orter. Lanthandlarna ser behov av en intresseorganisation och Hela Sverige ska leva, som gjort undersökningen, kommer nu att ta initiativ i frågan.

– Om så många som fyra av tio handlare tvingas lägga ner under de kommande fem åren, riskerar det att slå undan benen för utvecklingen av svensk landsbygd. Därför kommer vi nu att titta närmare på hur vi kan bidra till att handlarnas intressen kan tillvaratas bättre än idag, säger Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva.

Lanthandlarundersökningen bygger på en enkät där 273 lanthandlare från hela landet har deltagit. Handlarna har svarat på frågor om sin situation idag och utmaningar för framtiden. Undersökningen, som är den första i sitt slag, pekar på en sedan tidigare känd negativ utveckling för landets lanthandlare. Lanthandeln har på senare år fått ett större ansvar för samhällsservicen på mindre orter och är på många håll en social mötesplats för såväl fastboende som sommargäster. Sex av tio lanthandlare upplever ett starkt stöd från lokalbefolkningen.

Undersökningen visar att tre av tio lanthandlare är osäkra på om deras verksamhet finns kvar inom fem år och en av tio bedömer att den inte kommer att finnas kvar. Bristande kundunderlag uppges vara den främsta anledningen, men två av tre handlare upplever också att kommunen inte ger dem ett bra stöd för att kunna driva sin lanthandel. Samtidigt är viljan att engagera sig för att butikerna skall kunna utvecklas stor, nio av tio lanthandlare är positiva till att bilda en intresseorganisation och drygt fyra av tio kan tänka sig att engagera sig.

– Lanthandlarna i undersökningen ser behovet av en intresseorganisation, och många vill engagera sig.  Med en intresseförening skulle det skapas en möjlighet att påverka viktiga beslutsfattare, men också förutsättningar att åstadkomma erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling, säger Åse Blombäck.

Lanthandlarundersökningen genomfördes under mars och april 2013. 273 lanthandlare valde att svara på enkäten. Här kan du ta del av rapporten.

För mer information, kontakta:
Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva
Tel: 070-581 35 50
E-post: ase.blomback[at]helasverige[dot]se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s