Kategorier
2013 Nyhetsbrev 26/2013

För mycket byråkrati i EU:s jordbrukspolitik anser SLC

SLC-logotypSvenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) tycker att den gemensamma jordbrukspolitiken för EU, CAP, har tagit ett steg i en rättare riktning för jordbruket i unionens nordligaste delar. Men överenskommelsen innebär dock att stödbeloppen från EU sjunker och att jordbrukaren får en hel del nya åtgärder som skall uppfyllas. Här nere följer SLC:s pressmeddelande (från 4.7) i sin helhet:

SLC: EU:s jordbrukspolitik skall producera livsmedel – inte byråkrati!

Den gemensamma jordbrukspolitiken för EU, CAP, som sträcker sig fram till år 2020 har tagit ett steg i en rättare riktning för jordbruket i unionens nordligaste delar, konstaterar Svenska lantbruksproducenternas centralför-bundsordförande Holger Falck.
– Överenskommelsen innebär dock att stödbeloppen från EU sjunker och att jordbrukaren får en hel del nya åtgärder som skall uppfyllas, påminner Falck.

Beslutet på EU-nivå beaktar tyvärr bara de nordliga kraven till vissa delar. Det är fortsättningsvis ytterst svårt att bibehålla husdjursproduktionen och trädgårds-produktionen i hela landet utan nationella stöd. Ordförande Falck uppmanar därför EU-kommissionen att noggrant hörsamma producenternas krav på en fortsättning av det nationella stödet till södra Finland.
– Kommissionen påtalar att jordbruksproduktionen skall upprätthållas i alla delar av EU. Det är nu upp till kommissionen att bevisa detta, säger Falck.

En av grundmålsättningarna för EU-kommissionen och den nationella jordbrukspolitiken har varit att minska på byråkratin för jordbrukarna.
– Varför föreslår kommissionen åtgärder som leder till mer byråkrati och en mer komplicerad övervakning när medlemsländerna påtalar bristen på resurser för just detta, frågar SLC:s första viceordförande, riksdagsledamot Mats Nylund.

– Huvuduppgiften för EU:s jordbrukspolitik är att producera livsmedel för de europeiska konsumenterna – inte föda byråkrati. Som representant för Finlands riksdag är jag mycket bekymrad över hur landets producenter har det ekonomiskt och hur produktionsmängderna nu utvecklas, säger Nylund.

Tilläggsinformation:
SLC:s ordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s första vice ordförande, riksdagsledamot Mats Nylund, tel. 050 512 2191
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s