Kategorier
2013 Nyhetsbrev 24/2013

Utmärkelser i svenska Österbotten – Bergö Årets by, Ann-Sofi Backgren Byaverksamhetens vägvisare, Kaarlo Lepistö Årets landsbygdsaktör

Bergö - Årets by i svenska Österbotten 2013Det aktiva föreningslivet och en bra sammanhållning gör Bergö till Årets by i svenska Österbotten 2013, en utmärkelse som delas ut av Aktion Österbotten rf och Österbottens förbund. I motiveringen ingår bl.a. följande:

”Ett aktivt föreningsliv engagerar byborna i projekt som främjar trivseln och sammanhållningen. Byborna har lärt sig att ta hand om sin by och sina invånare.”

Byborna har bl.a. anlagt en vandringsled, byggt minigolfbana och ett skärgårdsgym, samt för även en aktiv dialog med kommunen. För att trygga äldrevården, har man även samlat in pengar för byggande av ett permanent äldreboende.

Ann-Sofi Backgren Byaverksamhetens vägvisare 2013

Ann-Sofi Backgren - Byaverksamhetens vägvisare i svenska Österbotten 2013Ann-Sofi Backgren belönas för sitt långvariga engagemang för byaverksamheten, både på lokal- och regionalnivå som på nationell och internationell nivå. Backgren har lång erfarenhet av byautvecklingsarbete. Redan år 1989 reste hon runt i Österbotten och informerade folket ute i byarna om att börja tänka på framtiden. Som 22-åring var hon med och grundade Molpe byaråd och var dess första ordförande under åren 1990-2000. Hon jobbar fortsättningsvis med utvecklingen av landsbygden, och vi har säkert mera att vänta av henne framtiden.

Kaarlo Lepistö Årets landsbygdsaktör 2013

Kaarlo Lepistö överinspektör på Österbottens NTM-central har valts till Årets landsbygdsaktör i Österbotten. Kaarlo Lepistö arbetade med landsbygdsutvecklingsfrågor redan under länsförvaltningens tid på 1980- och 1990-talen. Lepistö är fortsättningsvis med och utarbetar landsbygdsstrategiska program på nationell nivå. Utmärkelserna överräcktes 8.6 på Bredhällans simstrand i Bergö under festliga former. Festdagen började med att man vid färjfästet firade att man haft färjan i 50 år. Byaverksamhetens vägvisare och Årets landsbygdsaktör utsågs av Aktion Österbotten.

Uppgifterna är bl.a. från en notis, skriven av Harald Grönstrand, i Vasabladet (7.6) och från webbplatsen byar.fi, samt Bergös hemsida (här nere).

Bergö är en skärgårdsby i Malax kommun, men var fram till kommunsamman-slagningen 1973 en självständig kommun. Arealen är på ca 4 500 ha. Byn är en attraktiv boningsort för såväl unga som äldre personer. Invånarna är ca 500 till antalet, en befolkningsmängd som hållits relativt jämn de senaste tio åren. Det finns ca 60 arbetsplatser på Bergö, medan andelen som pendlar är ca 50 procent. Färjförbindelse har funnits i 50 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s