Kategorier
2013 Nyhetsbrev 22/2013

Telia miljardsatsar i Sverige för bättre mobil kommunikation i glesbygd och i tätort – ”datadoktorn” Husberg kommenterar

Teens Taking Self Portrait with Camera PhoneTelia miljardsatsar för att förbättra svenskarnas mobila kommunikation både i glesbygd och i tätort, en satsning som innebär ökad geografisk täckning, högre datahastigheter och förbättrad talkvalitet i mobilnäten. Nätet för höghastighetssurf (4G) kommer att få samma unika täckning som Telias mobilnät idag har för taltrafik (GSM), och för att förbättra även för de kunder som har mobiltelefoner, plattor och bärbara PC:ar utan 4G-stöd, kommer även 3G-nätet att byggas ut och få samma unika täckning som GSM. Satsningen sker i hela Sverige och inbegriper kunder i såväl glesbygd, mindre städer, som storstäder, och den är avsedd att möta kundernas i det närmaste explosionsartade ökning av mobilsurfande.

Hela GSM-nätet som idag bygger på 2G-tekniken, kommer att uppgraderas till den senaste tekniken inom 3G och 4G, vilket innebär att täckningen blir större än 90 procent av Sveriges yta. Den historiska satsningen är redan i full gång; 99 procent av befolkningen kommer att få tillgång till 4G där de bor under 2014, och 4G-nätet kommer att täcka mer än 90 procent av landets yta år 2015. Parallellt med utbyggnaden av mobilnäten, fortsätter Telias fiberutbyggnad och uppgradering av de fasta näten, en satsning som sammantaget medför en årlig investering på drygt fem miljarder kronor i Sverige fram till 2015. Det gör Telia till en av de största investerarna i svensk infrastruktur, och är viktiga steg på vägen för att landet skall bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) och Telia genomför informationsmöten om Telias teknikskifte på landsbygden.  Nu närmast hålls ett möte 3.6 i Jäkkvik, Arjeplogs kommun.

Uppgifterna är från HSSL:s hemsida.

Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husberg kommenterar texten med att säga följande:

I själva verket håller Telia på att bli efter i utvecklingen på datasidan (4G är inte mycket snabbare än 3G, men är ett rent datanät) och måste göra någonting åt saken. Tele2 och Telenor håller på att slå ihop sina nät och enligt vissa rykten vill Tre köpa upp Tele2. Så det är oklart hur det ser ut om något år. Men förändringar blir det. Även om Telia satsar någon miljard kronor, så är det frågan om huruvida det räcker. Mobilnätens infrastruktur måste nämligen bli tusen gånger bättre till år 2020 … Ökat samarbete mellan operatörerna kan man se redan nu, men det räcker inte heller. Folk som köper abonnemang på 80 Mbit/s och får under 10 Mbit/s, börjar bli förbannade. Någon garanterad hastighet kan operatörerna inte erbjuda – det är bara ”upp till 80 Mbit/s” och inget lovas om den nedre gränsen. Ett problem är att GSM inte kan ersättas med 4G, eftersom en massa tillämpningar använder GSM och det måste hållas kvar därför. Att använda högre frekvenser som är lediga för 4G ger åter väldigt kort räckvidd, och en miljard räcker inte alls till för att bygga tiotusentals master över hela landet. Så det är bäst att vänta och se vad det blir av satsningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s