Är social- och hälsovården gisslan i ett politiskt spel?

PusselbitStort är inte alltid vackert, även om vår regering tycks vilja försöka få oss att tro det. Skulle regeringen ha haft en ärlig vilja att förbättra produktiviteten inom social- och hälsovården i landet för att vi skall klara oss framöver, hade den självklart tagit avstamp i behovsindexerad kostnadsstatistik av det här slaget (se nedan). Men å andra sidan verkar det inte hjälpa hur många gånger bluffen än synas, för väljarna tycks ha accepterat faktum, att regeringen har tagit landets social- och hälsovård som gisslan i ett helt annat politiskt spel. Spelet handlar bara om de urbanområden vars väljare framöver skall rädda Samlingspartiet och Socialdemokraterna. Genom en nedmontering av småkommunerna i Glesbygdsfinland hoppas man förmodligen kunna avväpna Centern och Sannfinländarna.

Varje kommun tilldelas ett index som ställer nettoutgifterna för hälsovården och äldreomsorgen i förhållande till invånarnas servicebehov. Landets genomsnitt är 100, och går indexet under 100, har kommunen en förhållandevis kostnadseffektiv vård, går indexet över 100 har ifrågavarande kommun inte en kostnadseffektiv vård. Indexet är till hjälp för att bedöma hur var och en kommun, och var och en region, står i proportion till varandra.

Uppgifterna är från en längre artikel i Vasabladet (28.5). Skribenten Kenneth Myntti är chef för samhällsredaktionen på tidningen.

Det här inlägget postades i 2013, Nyhetsbrev 22/2013 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s