Kategorier
2013 Nyhetsbrev 21/2013

Utkastet till program för utveckling av landsbygden publicerades – målet ett enklare genomförande

Barn and SiloJord- och skogsbruksministeriet arbetar som bäst med ett nytt program för utveckling av landsbygden för nästa period. Utkastet till Program för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 har nu publicerats och skall på utlåtande. Det breda programmet är ett viktigt verktyg i arbetet för jordbruksmiljön och en livskraftigare landsbygd, där målet har varit ett enklare sätt att genomföra programmet, vilket också underlättas av det utvidgade systemet för elektronisk stödansökan. Enligt det nya programmet hör ekologisk produktion inte längre till miljöersättningssystemet. Det är en separat åtgärd, medan insatserna för djurens välbefinnande utvidgas och satsningen på jordbrukarnas rådgivning växer. En ny åtgärd är även samarbete som stöder bl.a. bioekonomin och försök kring den. Programmets tio viktigaste mål är dessa:

  • Bättre kunnande och informationsutbyte
  • Fler innovationer
  • En högkvalitativ matproduktion och bättre konkurrenskraft
  • Bättre välbefinnande hos produktionsdjur
  • Bättre vattenstatus
  • Ökad biologisk mångfald i jordbruksnaturen
  • Effektivare bekämpning av och anpassning till klimatförändringen
  • Mer diversifierad och förnyad företagsverksamhet på landsbygden och bättre      konkurrenskraft för företag
  • Bättre tillgång på och tillgänglighet av landsbygdens tjänster
  • Bättre möjligheter för och delaktighet i den lokala utvecklingen

Program för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020 - utkastProgrammet genomförs i hela det finländska fastlandet, och den lokala och regionala finansieringen kanaliseras via närings-, trafik- och miljöcentralerna, samt Leader-aktionsgrupperna. Programmet finansieras med medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och med nationella budgetmedel, men även kommuner och privata deltar i finansieringen av vissa stödformer. Det nya programmet för utveckling av landsbygden ingår i reformen av hela EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP). Programmet, som tagits fram av arbetsgrupper med olika samarbetsparter, sänds för utlåtande. Det är ett utkast som kommer att genomgå ändringar under sommaren och hösten före statsrådets och kommissionens behandling. Beslut om programmets nationella medel väntas på sommaren och kommentarer om programutkastet före 25.6. Utkastet presenteras på en tillställning i Paasitorni i Helsingfors 23.5 kl. 9–11.30, vilket även visas på nätet.

Uppgifterna är från ett av jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelanden (från 22.5) som finns på webbplatsen mmm.fi med länk till utkastet till program (på finska) och utlåtande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s