Europa har förlorat konkurrenskraft och mycket av industriverksamheten har flyttat bort, t.ex. till Kina. Jerker Johnson, utvecklingsplanerare på Österbottens förbund, menar att Europas svar på problematiken är en politik som strävar efter smart specialisering. Det handlar om att regionerna skall specialisera sig på det som de är bra på, för det räcker inte med att kunna lite av allt. Man måste bli bättre på att utnyttja växande industrier och nya innovationer för att skapa hållbar tillväxt. Konkurrenskraften skall ökas genom t.ex. bättre dialoger mellan näringsliv, universitet och den offentliga sektorn. Det finns även en annan morot – regioner måste specialisera sig för att ta del av de strukturfondspengar som EU delar ut under 2014-2020. Österbotten har varit med i det europeiska nätverket för smart specialisering, S3, sedan år 2012, och därför har en grupp med representanter för S3-nätverket samlats på ett seminarium i Vasa denna vecka.
Representanter från 26 regioner i 17 olika länder har funnits på plats. Ett av syftena med seminariet har varit att regionerna lärt sig av varandras lyckade strategier och misstag. Alessandro Rainoldi, från nätverket S3, säger att den offentliga finansieringen kommer att minska, vilket gör att man måste spendera offentliga medel mera effektivt för att komma till samma eller bättre resultat. Wolfgang Streitenberger, rådgivare på EU-kommissionens generaldirektorat för regional och stadspolitik, säger att Österbotten är ett bra exempel på en region som gjort rätt i många avseenden, och menar att regionen är högt specialiserad och har goda förutsättningar att klara sig i den internationella konkurrensen. Energiklustret spelar här en dominerande roll. Håkon Finne, forskningschef på det norska forskningsinstitutet Sintef, menar att det ändå inte handlar om att sätta alla ägg i samma korg. Det kan nog vara bra att ha några storföretag som leder utvecklingen, men det är lika viktigt med alla småföretag runt omkring. De verkar också ofta i andra branscher och kan stå för en större del av sysselsättningen när det går sämre för storföretagen.
Uppgifterna är från en artikel, skriven av Peter Stolpe, i Vasabladet (16.5)
EU-kommissionen arrangerade den första nordiska konferensen i smart specialisering, Smart specialization workshop, i Vasa 14-15.5, och i samband med det ordnade Botnia-Atlantica-institutet och Vasa universitet två högkvalitativa seminarier i staden. Seminariet 13.5, Measuring Quadruple helix connectivity: Towards a strategy for smart regional governance, tog upp förhållandet mellan företagen, högskolorna, offentliga förvaltningen och medborgarsamhället (Quadruple helix), samt mätandet av dem sett ur den regionala utvecklingens synvinkel. Den nordiska modellen i förhållande till andra europeiska länder, The Nordic model – relevant for Europe?, var ämnet för seminariet 16.5. Se även webbplatserna s3platform.jrc.ec.europa.eu och ba-institute.fi.