Kategorier
2013 Nyhetsbrev 18/2013

Medborgarinitiativet lovordas men möjligheten att initiera en folkomröstning saknas

Medborgarinitiativ.fiDen nya formen av direkt demokrati, medborgarinitiativet, ersätter inte den representativa demokratin, den är ett komplement till den. Dylikt behövs, för dels fungerar den representativa demokratin inte felfritt, allt kommer t.ex. inte upp på den politiska agendan fast det borde göra det, och dels behövs metoder för att hålla kvar verklig demokrati när det traditionella politiska deltagandet tenderar att minska. I och med att plattformen står på laglig grund, tenderar debatten att bli mer rumsren, och av allt att döma stimulerar det nya systemet också till deltagande. Den nya formen av demokrati har lyckats, men kan inte direkt leda till ny lagstiftning, utan de fångas upp av den representativa demokratin i form av riksdagen, som i sin vishet kan skydda t.ex. minoriteten pälsfarmarna.

Det som ännu saknas, är möjligheten att initiera en folkomröstning, vilket utreddes under den process som ledde till medborgarinitiativet, bl.a. konstaterades att Finlands nuvarande system med folkomröstning, då enbart riksdagen kan initiera folkomröstningar och som dessutom är rådgivande, är bland de sämsta som finns. ”Kort sagt blir det så att rikspolitikerna anklagas för att fly sitt ansvar om de ordnar en folkomröstning och för att inte lyssna om de inte gör det.” Vårt land har en bra, men litet knagglig representativ demokrati. Det vore önskvärt att lagstiftaren fortsätter utreda nya korrektiv, t.ex. möjligheten att (med många namn) initiera en rådgivande folkomröstning, om inte annat kunde ett medborgarinitiativ få till stånd en sådan utredning. Det är samtidigt skäl att fortsätta stöda utvecklingen av även andra demokratiformer, som den deliberativa (diskuterande) demokratin.

Medborgarinitiativet infördes 1.3.2012. Med minst 50 000 namn kan medborgare kräva att en fråga tas upp i riksdagen, och man kan samla in namn hur man vill. Det finns emellertid en statlig webbplats – medborgarinitiativ.fi – för ändamålet, där 78 initiativ just nu är aktuella. Initiativet mot pälsnäringen var först ute och nådde riksdagen 25.4 i år.

Uppgifterna är från ledaren, skriven av Björn Nyberg, i Vasabladet (27.4).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s