Kategorier
2013 Nyhetsbrev 17/2013

Vissa ”typer” av ungdomar dras lättare till landsbygden visar svensk målgruppsanalys

Svenska Landsbygdsnätverkets nyhetsbrev nr 3-2013Var man vill bo verkar mer vara en fråga om personlighetstyp och intresse, än om var man är uppvuxen, visar en målgruppsanalys som Jordbruksverket gjort med hjälp av Ungdomsbarometern. Av de som deltog i undersökningen, vill 32 procent bo på landsbygden eller i en mindre stad, och överlag är tjejer något mer positivt inställda, något som ökar med åldern. ”Det är viktigt att se att det finns stora grupper av ungdomar som vill stanna på landet, alternativt flytta ifrån städerna”, säger tillförordnade chefen på Jordbruksverkets landsbygdsutvecklingsenhet Maria Petersson. Det verkar finnas vissa ”typer” av ungdomar som lättare dras till landsbygden. Stadsungdomar som vill dit är mer lika de landsortsungdomar som vill stanna i läggning och intressen, än de landsortsungdomar som vill flytta till staden.

De ungdomar som vill bo på landsbygden beskriver sig i större utsträckning som lugna, blyga och händiga och mer intresserade av att snickra och måla, medan de som vill bo i staden beskriver sig som sociala och charmiga och mer intresserade av att träffa nya människor och att resa. Gruppen som tydligast beskriver sig som djur- eller friluftsmänniskor, är de som bor i staden och vill till landsbygden. Motivationen till att läsa vidare skiljer sig också mellan grupperna, så att den grupp som vill till landsbygden, anger att de i högre grad studerar för att det är roligt och intressant, än för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. De som vill till staden anger upplevelsen av studentlivet och möjligheter till jobb utomlands som viktiga drivkrafter, liksom möjligheter till hög lön.

”De som bor i staden men som vill flytta till landsbygden, har de högsta betygen. De väljer i större utsträckning djur, vård och omsorg, biologi, geografi, ingenjörsvetenskap och miljö som ämnen när de skall studera vidare.”

De som bor på landsbygden, men som vill till staden, har de lägsta betygen och är även den grupp som upplever mest stress kopplat till både omgivningens och de egna förväntningarna på sig själva. Det är en media- och kulturorienterad grupp, men även samhälls- och beteendevetenskap, handel, film, radio och TV, internationella relationer och reklam är områden som den här gruppen rankar högt. Gruppen som bor på landet och som även vill bo kvar där anger att det är viktigast att få en bra balans mellan arbete och fritid, medan alla grupper svarar att det är viktigt att få arbeta med något som de verkligen är intresserade av. ”Ungdomsbarometerns resultat visar att en mindre andel av de ungdomar som bor på landet väljer högskoleförberedande program. Det kan bero på intresse men också på tillgänglighet. Fler högskolefilialer, alternativt möjligheter att läsa på distans, kan vara en lösning för att öka tillgängligheten”, avslutar Petersson.

Underlaget består av drygt 1 000 svar från ungdomar i åldern 15 till 24 år. Insamlingen, som gjordes i september och oktober 2012, var en onlineundersökning. Ungdomsbarometern har sedan 1991 arbetat med att kartlägga ungdomars värderingar, attityder, samt beteenden, och varje år genomför de en ungdomsstudie där de låter tusentals ungdomar berätta om alltifrån intressen och medievanor till tankar om framtiden.

Det här kan man läsa om i det svenska Landsbygdsnätverkets senaste nyhetsbrev, Nytt från Landsbygdsnätverket. Temat för detta nummer handlar om unga och man kan vidare t.ex. läsa om vinnarna i den skånska tävlingen Livet på landet där alla får en hjortsymbol som pris, Leader-områdenas paraplyprojekt och ungagemangsträffar, samt ett personporträtt på David Brorsson – ung politiker som gått från LAG till kommunfullmäktige.

Nyhetsbrevet (nr 3/2013) finns som länk på Landsbygdsnätverkets hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s