Kategorier
2013 Nyhetsbrev 17/2013

EU-parlamentariker nominerade HSSL till EU:s medborgarpris

HSSL - logoEU-parlamentarikern Kent Johansson har nominerat Riksorganisationen Hela Sverige ska leva (HSSL) till Europeiska unionens medborgarpris 2013. ”Alla eldsjälar som arbetar i lokala grupper för att utveckla sin hembygd runt om i landet förtjänar att uppmärksammas”, säger Johansson. Europeiska unionens medborgarpris syftar till att belöna medborgare, grupper, föreningar eller organisationer, vilka ”vittnar om ett framstående engagemang för främjandet av en ökad ömsesidig förståelse och en närmare integration mellan människor i medlemsstaterna, eller som underlättar gränsöverskridande eller nationsövergripande samarbete inom Europeiska unionen”. Varje Europaparlamentariker har rätt att föreslå en kandidat per år och priset kan tilldelas upp till 50 pristagare från EU:s medlemsländer.

”I Sverige finns sedan nästan 25 år landsbygdsnätverket Hela Sverige ska leva, som inte bara arbetar ideellt för lokal utveckling, utan dessutom har inspirerat landsbygdsrörelser i andra länder. Siktet är inställt på en europeisk landsbygdsriksdag. Rörelsens mål och arbete är ett bra exempel på viktiga insatser nu under EU:s medborgarår. Därför har jag nominerat Hela Sverige ska leva till Europeiska unionens medborgarpris.”

Kent Johanssons motivering i nomineringen av Hela Sverige ska leva till Europeiska unionens medborgarpris 2013:

Landsbygdsnätverket Hela Sverige ska leva har i snart 25 år varit en samlande kraft för lokala grupper och eldsjälar runt om i landet.

Hela Sverige ska leva består av 4 500 utvecklingsgrupper, 100 kommunbygderåd, 24 länsbygderåd och 40 medlemsorganisationer. Rörelsen samlar 100 000 människor som arbetar ideellt och praktiskt för lokal utveckling i sin hembygd.

Gruppernas arbete utgör ett viktigt samhällsarbete som fördjupar och stärker demokratin, och de fungerar dessutom ofta som lokala partners i EU-finansierade utvecklingsprojekt. Landsbygdsriksdagen är en nationell mötesplats vartannat år.

Den svenska byarörelsen har väckt inspiration i andra länder, och nu är den europeiska landsbygdsrörelsen redo att skapa en Landsbygdsriksdag för hela Europa (European Rural Parliament).

Hela Sverige ska leva har framgångsrikt arbetat med människors initiativkraft och goda idéer och skapat framtidstro och nya möjligheter på platser som i urbaniseringens och centraliseringens spår tappat jobb och service. Samma utmaningar i finns i andra europeiska länder.

En levande landsbygd är en viktig förutsättning inte bara för nationell demokrati och tillväxt, utan också för hållbar utveckling och fördjupad samverkan mellan Europeiska unionens medborgare.

Hela Sverige ska leva har visat på initiativkraft som kan bidra till utökat samarbete mellan engagerade människor i den europeiska landsbygdsrörelsen. Därför nominerar jag Hela Sverige ska leva till Europeiska unionens medborgarpris 2013.

Uppgifterna är från webbplatsen centerpartiet.se med länkar till mer info.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s