Kategorier
2013 Nyhetsbrev 14/2013

Svårt för staden att bli ekologisk hållbar – mat till Londons befolkning kräver jordbruksmark motsvarande 100 gånger stadens yta

Antologin Hållbarhetens villkorOfta framstår staden som mäktig, för här ackumuleras stora rikedomar som kan köpa det som stadens invånare önskar. Men i staden produceras lite av sådant som direkt tillfredsställer människors grundläggande behov, vilket gör att staden bara är mäktig så länge den hålls försörjd utifrån med ett ständigt inflöde av energi, mat och andra livsnödvändiga resurser. Utan det här stannar stadslivet. Till Stockholm rullar det varje dygn in tusentals långtradare och lastbilar fyllda med varor. Det skulle inte krävas mer än att blockera ett fåtal infartsvägar för att problemen skulle bli kolossala efter bara några dagar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver om störningar av transportkedjorna: ”Bristande funktionalitet kan till exempel handla om att livsnödvändiga livsmedel och basvaror inte kan levereras till butiker och varuhus.”

Sedan påpekar man att efter tre-fyra dagar gapar matbutikernas hyllor tomma. För London visar beräkningar att staden lägger beslag på jordbruksmark motsvarande hundra gånger stadens yta för att hålla sin befolkning försörjd med mat. Det motsvarar samtlig jordbruksmark i Storbritannien, och för britterna är det alltså tur att de kan hämta hem mat från resten av världen. Stadens beroende av sin omgivning är minst sagt enorm, inte bara av odlingsmarker, oljefält och gruvor runt om i världen, men också av en logistisk, ekonomisk och administrativ infrastruktur som är närmast omöjlig att beskriva på grund av sin oöverskådlighet – sin komplexitet. Det är det här som gör att staden – och det moderna samhälle som den representerar – har så svårt att ens komma i närheten av något som på allvar kan kallas för ekologisk hållbarhet. Kostnaden för maskineriet som håller samhällets centrum försörjt, överskuggar hittills varje ansträngning att försöka leva inom planetens gränser.

Uppgifterna är från essän Den hungriga staden, skriven av journalisten David Jonstad, som är en av grundarna till klimatmagasinet Effekt. Essän, som är publicerad i antologin Hållbarhetens villkor, finns att läsas i sin helhet på Jonstads hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s