Regeringen utnyttjar inte lantbrukets tillväxtpotential

SLC-logotypSvenska lantbruksproducenterna (SLC) är oroad över att regeringen inte utnyttjar lantbrukets tillväxt-potential och efterlyser konkreta åtgärder som leder till tillväxt inom lantbruket. Här nere finns SLC:s pressmeddelande (från 22.3) att läsas:

SLC: Lantbrukets tillväxt uteblir

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse konstaterar att regeringen via rambudgetsbesluten inte utnyttjar lantbrukets tillväxtpotential. Regeringen har i tidigare beslut beskurit jordbrukets stöd, vilket direkt och synligt har påverkat näringens lönsamhet. Här hade SLC önskat en tydlig förändring för att förverkliga regeringsprogrammets målsättningar om livsmedelsnäringarna som en framtida tillväxtbransch.

Jordbruks- och trädgårdssektorn kommer att gå miste om 20 miljoner euro i och med att bränsleaccisåterbäringen minskar, vilket regeringen inte åtgärdade i rambudgeten. Detta kommer att drabba de aktiva jordbrukarna.

Skogsförbättringsanslagen kommer att beskäras, vilket ytterligare kommer att leda till eftersläpningar i skogsförbättringsåtgärderna och i slutändan påverka tillgången till virke. Detta är ohållbart med tanke på regeringens målsättningar om bioenergi och gröna näringarnas tillväxt. Positivt är att skogssektorn inte påfördes nya kostnader, så som en skogslägenhetsavgift eller fastighetsskatt.

SLC efterlyser nu att regeringen vidtar konkreta åtgärder som leder till tillväxt inom lantbruket. Utvecklingen inom näringen måste tryggas genom tillräckliga anslag för jordbrukets investeringsstöd och åtgärder som sporrar till produktion. Jordbrukarens andel av konsumentpriset måste komma upp till den nivå som motsvarar arbetsinsats och risk.

Tilläggsinformation:
SLC:s centralstyrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342
www.slc.fi, www.facebook.com/SLC.fi

Det här inlägget postades i 2013, Nyhetsbrev 13/2013 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s