Innovationsläger för att utveckla och utvecklas – landsbygdsnätverket har valt årets orter

landsbygd.fi - logoPrincipen för innovationsläger, som prövades redan i fjol i landsbygdsnätverkets verksamhet, införs nu i den regionala utvecklingen för att stöda respektive regionorganisations egna strategiska tyngdpunkter. Tio intentionsansökningar om regionala innovationsläger lämnades in. I ansökan bad man de sökande fästa särskild uppmärksamhet vid tyngdpunkter som hänför sig till den regionala utvecklingsstrategin och de teman genom vilka verksamheten på innovationslägren utvecklas. De innovationsläger som skall genomföras 2013 är:

  • Forssaregionen, där man söker regionala lösningar på frågan hur tyngdpunkter inom näringsverksamheten, som syftar till en hållbar utveckling för landsbygden, skall stödas sett ur landsbygdsutvecklingens perspektiv, samtidigt som nya innovativa service- och verksamhetsmodeller, samt affärsverksamhet skapas.
  • Mellersta och norra Karelen, vilkas anökningar slås samman till ett läger. De ursprungligen separata ansökningarna för mellersta och norra Karelen slås samman till ett läger. Mellersta Karelen med temat bredband och norra Karelens tema, som sökte nya sätt att närma sig ekologisk produktion, har båda en enorm potential och vars teman ansågs betjäna landsbygdsutvecklingen både separat och tillsammans i stor omfattning.
  • Sydöstra Finland, vars teman anknyter starkt till de möjligheter som gränsen mot Ryssland erbjuder och dess starka regionala inverkan. Ett särskilt mål är utveckling av verksamheten på lång sikt, samt utveckling av praktiska program utan branschbegränsningar.
  • Norra Österbotten och Kajanaland, vars läger närmar sig innovationsverksamheten och dess möjligheter. Huvudsyftet är att söka nya tillvägagångssätt och -modeller för landsbygdens utveckling.
  • Fjäll-Lappland, där man utvecklar nätverkande, samhällelighet, välfärd, samhällelig välfärd och affärsverksamhet i glest befolkade regioner. På lägret undersöker man hur nya lokala verksamhetsmodeller skapas och hur dessa inverkar på medborgardemo-kratin, samt på utvecklingen av nätverk och affärsverksamhet.

Innovationslägren, som är en viktig del av landsbygdsnätverkets verksamhet åren 2013 och 2014, är ett regionalt verktyg för landsbygdsnätverket där man skapar, utmanar och utvecklar idéer, människor, företagsverksamhet och nätverk. Utgångspunkten för innovationslägret är alltid detsamma, eller behovet att utveckla och utvecklas. Innovationsläger är ett nytt sätt att närma sig den regionala utvecklingen. Under lägren utvecklar man strategiskt viktiga insatsområden enligt de regionala utvecklingsplanerna och löser problem som man identifierar i insatsområdena, tillsammans med sakkunniga från respektive område och externa experter.

Uppgifterna är från landsbygdsnätverksenhetens nyhetsbrev (21.3) som finns som länk på deras hemsida www.landsbygd.fi.

Det här inlägget postades i 2013, Nyhetsbrev 13/2013 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s