Kategorier
2013 Nyhetsbrev 13/2013

Regioner och lokala samhällen lika viktiga – professor Hannu Katajamäki

Autobahn Passing FarmsFinlands konkurrensförmåga och framgång har rest sig nerifrån, från lokala samhällen. Det här fundamentet har inte förändrats, och Finland blomstrar även i framtiden om vi kan ta hand om alla lokala samhällens och alla invånares möjligheter till framgång och lycka. Det är alltför vågat och grundlöst att anta att framgången bara kan födas i vissa miljöer, och ännu oskäligare är det att tro att Finland kan bli ett storstadssamhälle. Principen för Finlands äkta regionalpolitik är att skapa förutsättningar, och alla regioner och lokala samhällen är lika viktiga. I regional utveckling gäller ett slags evolution: man måste erbjuda den gynnsamma slumpmässigheten maximala möjligheter, och man måste ge rum till oväntade kombinationer.

”Om man tryggar mångfaldiga möjligheter kan det fantastiska hända: de riktiga människorna och de riktiga sakerna möts på de riktiga platserna. Genom att skapa likvärdiga möjligheter för alla regioner och lokalsamhällen, skapar man nya uppfattningar, nya arbetsplatser, nya hjältesagor.”

Det går att skapa en modell för möjligheterna att skapa regional utveckling i Finland. Man delar landet i ca 100 utvecklingsområden, och företag, medborgarorganisationer, läroanstalter och administration grundar ett lokalt kompanjonskap som gör upp ett utvecklingsprogram för det egna området. Man kommer överens om ett avtal för att förverkliga programmet med resurser från kommuner, företag, staten och EU. Principen skulle vara ett område, ett program och en utvecklingsorganisation. För att förverkliga ovannämnda konstellation, måste man lägga ner program som baserar sig på konkurrensutsättningen och storstadstänkandet. Men man måste också kritiskt utvärdera de nuvarande regionala utvecklingsbolagen och allokera resurserna på nytt. Man måste evaluera vilken roll landskapsförbunden har. Att förverkliga min idé, skulle förenkla organisationen för regional utveckling. Man skulle inte mera anta att bara vissa områden skall ha framgång. Slutligen skulle man ge maximala möjligheter till slumpmässigheten och överraskande idékombinationer.

Uppgifterna är hämtade ur en artikel i senaste veckas lördagsupplaga (23.3) av Vasabladet. Skribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s