Kategorier
2013 Nyhetsbrev 12/2013

Guide för förädling av ekologiska produkter

Guide för förädling av ekologiska produkterHandboken Guide för förädling av ekologiska produkter är en bred sammanställning av information för dem som arbetar med förädling av ekologiska produkter och för andra intresserade. Man vill särskilt lyfta fram särdragen hos ekologisk produktion, både i lagstiftningen och genom de erfarenheter och den kunskap som finns i branschen. Guiden innehåller viktig information om lagstiftningen och kraven kring ekologisk produktion, samt hänvisningar till annan lagstiftning, vilken skall följas vid framställning av ekologiska livsmedel. Den ger också en bred översikt över bakgrunden till den ekologiska produktionen och lyfter fram kommersiella faktorer som bör beaktas, men som inte nödvändigtvis är inskrivna i lagen.

Handboken är indelad i tre avsnitt med anknytning till förädlingen av ekologiska produkter: Ekologiskt i affärsverksamheten, Ekologiskt i produktionen och Ekologiskt på marknaden. Guiden presenterar inte enbart de officiella kraven på ekologiska produkter, där de officiella kraven oftast bara består av den miniminivå som krävs för att en produkt skall få kallas ekologisk. Ekologisk produktion har uppstått ur ett behov bland konsumenter och producenter att utveckla en hälsosam och hållbar livsmedelsproduktion, och inom branschen finns mycket erfarenhet av och kunskap om utveckling som överskrider minimikraven och som används för att uppnå olika målsättningar i branschen. Den ekologiska produktionen har från början utgått från de behov som under senare tid även lyfts fram inom övrig livsmedelsproduktion: transparens, spårbarhet, matsäkerhet, etisk produktion, samt hållbar utveckling. Guiden har kommit till i samarbete mellan yrkeshögskolan Laureas projekt Luomua lautaselle – luomuruokaa julkisiin ruokapalveluihin (Ekologiskt på tallriken – ekologisk mat inom den offentliga matservicen) och Kurmakka Organic Food Oy:s projekt Luomujatkojalostus vauhtiin (Sätt igång förädlingen av ekologiska produkter).

Uppgifterna är från guiden som finns på webbplatsen tkk.utu.fi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s