Kategorier
2013 Nyhetsbrev 12/2013

Programreformer och omorganisering av lokal landsbygdsutveckling – ministeriet söker aktionsgrupper och fiskegrupper

Tree behind a farmProgrammet för utveckling av landsbygden samt havs- och fiskeriprogrammet genomgår en reform under den kommande EU-programperioden 2014-2020. I samband med dessa program skall man se över hur utvecklingsarbetet på gräsrotsnivå går att omorganisera på det lokala planet, och därför söker jord- och skogsbruks-ministeriet aktionsgrupper och fiskegrupper för fastlandet. Aktionsgrupperna, vilka är lokala utvecklingsföreningar som finansierar allmännyttiga och näringsfrämjande projekt samt beviljar företagsstöd, består av såväl privatpersoner som representanter för lokalförvaltningen och föreningar.

Även kommunerna och städerna i området finansierar gruppernas arbete, där en del av finansieringen kommer från EU. Omkring en tredje del av finansieringen är privat eller talkoarbete. Söket efter fiskegrupper, som finansieras med medel ur Europeiska havs- och fiskerifonden, sker med förbehåll för arbetet med EU-lagstiftningen är inte klart ännu, så planeringen av den nya programperioden får inledas på eget ansvar. Arbets- och näringsministeriet studerar som bäst hur den lokala stadsutvecklingen skall lyckas via strukturfonder. Ansökningstiden går ut 14.6.2013, varefter sökandena får kommentarer om sina planer. Mot slutet av året ordnas sedan en ansökningsomgång till. Genom detta förfarande vill man förbättra aktionsgruppernas utvecklingsstrategier i samarbete mellan ministeriet och grupperna.

Uppgifterna är från ett av jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelanden (från 11.3) med länk till ansökningsanvisningarna och urvalskriterierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s