Kategorier
2013 Nyhetsbrev 10/2013

Storytelling – metod för byaplaner?

Storytelling (konstruerad bild)Storytelling baserar sig alltid på en verklig upplevelse som kan modifieras. Ingångsvägarna är olika, och beroende på vad olika personer är intresserade av, så jobbar man inom olika branscher på olika sätt med storytelling. Inom företagsvärlden jobbar man med storytelling då man vill ”brända” sitt företag, och inom utbildning för t.ex. barn och unga för att förbättra deras uttrycksförmåga och lässtimulans. För människor som genomgår olika svåra livsskeden, kan också storytelling användas i läkande form, men även inom konsten kan storytelling användas som uttrycksmetod. Vad gäller byaplaner, så börjar det för många byar runt om i Finland att kanske vara dags för uppdatering.

Varför inte då använda sig av storytelling som metod denna gång? En första fas kunde vara att samla in bybornas egna berättelser om hur de vill se sin by utvecklas, eller starta en studiecirkel för att den vägen komma igång med utvecklingsarbetet. Svenska studiecentralen kommer i höst, tillsammans med Sydkustens landskapsförbund och KulturÖsterbotten, att ordna två större inledande seminarier om storytelling, det ena i Helsingfors (11.9) och det andra i Vasa (18.9). Med seminarierna vill man på bred front bjuda in intresserade personer för att introducera storytelling som metod och lyfta fram berättandets roll och möjligheter i Svenskfinland.

Uppgifterna är från en längre artikel till ett kommande nummer av tidningen Maaseutu Plus – Landsbygd Plus. Artikelskribenten Ann-Sofi Backgren, vik. verksamhetsombud på Svenska studiecentralen i Vasa, har i början av året varit på en intensivutbildning i Holland med temat Strenghtening the Community by Storytelling. Kursen ingick i ett Grundtvig-program för Livslångt Lärande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s