Kategorier
2013 Nyhetsbrev 09/2013

SLC bestört över bristfällig info och övervakningen av livsmedlens vidareförädling

SLC-logotypSvenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) kräver i ett pressmeddelande bl.a. att Finland inför ett obligatoriskt krav på att urspungsland för råvara, samt framställningsplats skall finnas synligt på de produkter som säljs i landet. Här nere följer SLC:s pressmeddelande (från 27.2) i sin helhet:

SLC kräver ursprungsland och framställningsplats för livsmedel

Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse är bestört över den bristfälliga informationen och övervakningen av vidareförädlingen av livsmedel. På gårdsnivå utförs omfattande granskningar för att trygga spårbarheten och livsmedelssäkerheten. Däremot verkar det som att framförallt spårbarheten har mindre betydelse för den råvara som processeras i förädlingsledet. SLC:s styrelse kräver att de finländska myndigheterna noggrant följer upp ursprung och kvalitet för importerade livsmedel och råvaror.

SLC kräver även att Finland inför ett obligatoriskt krav på att ursprungsland för råvara, samt framställningsplats skall finnas synligt på de produkter som säljs i landet. Saknas denna information är det att vilseleda konsumenten, som har rätt att veta vad maten innehåller.

SLC-styrelsen konstaterar att det tyvärr finns en korrelation mellan billiga livsmedel och en bristande spårbarhet. Förhoppningsvis kommer konsumenterna att inse värdet av en trygg, inhemsk livsmedelsproduktion. Genom att köpa inhemska livsmedel med ursprungsmärket Gott från Finland eller Grobladet kan konsumenten vara säker på produktens ursprung.

Tilläggsinformation:
SLC:s centralstyrelseordförande Holger Falck, tel. 050 555 3711
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s