Kategorier
2013 Nyhetsbrev 09/2013

Äkta tänkande, prestigepolitiskt tänkande och akademiskt tänkande

Tänkaren av Auguste Rodin  MicrosoftAkademiker Oiva Ketonen (1913-2002) var en framträdande finländsk filosof och högskolepolitisk påverkare. Hans livsverk utgör en förtätning av en äkta tänkares ideal i kombination med idén om tillämpad filosofi. Äkta tänkare är intresserade av fenomen och idéer och talar om dem på ett ”vanligt” språk. Äkta tänkare är seriösa, rediga och systematiska. Äkta tänkare frågar vad som är fundamentalt i ett fenomen. Äkta tänkare vill tänka suveränt och originellt och samtidigt bekanta sig med olika synvinklar. Professor Hannu Katajamäki tror att Ketonen skulle ha gillat nutida medborgarråd, där medborgare, sakkunniga, tjänstemän och politiker tillsammans funderar på viktiga samhällsfrågor. Prestigecentrerad politik försvagar äkta tänkande, och där denna politik råder tar institutioner och stelna tankesätt makt över individen. I beslutsprocesser som gäller samhället, kan prestigepolitik leda till dramatiskt felaktiga slutsatser och måste därför förkastas.

Man måste även förkasta akademiskt tänkande, där spel med begrepp, teoretisering utan mening och kommunikation inom en vetenskapselit blir viktigare än den reella världen. Samhällsutvecklingen styrs av en mångsidig växelverkan, och relationen mellan orsak och verkan är komplicerad och svår att uttolka, t.ex. de regionala konsekvenserna av förvaltningsreformerna. Det är möjligt att akademiskt tänkande kring frågor som gäller samhällsutveckling kan lura forskarna in i en virtuell värld, där de diskuterar med varandra genom vetenskapsjournaler. Jag tror att seriös forskning kring samhällsfrågor borde dra mera nytta av äkta tänkares ideal, och jag tror att det är nödvändigt för samhällsvetare att tala och skriva med ”vanligt” språk, tydligt och systematiskt. Jag tror att bara på så sätt, kan man åstadkomma ett meningsfullt svar på Ketonens fråga: ”Vad är fundamentalt i det här fenomenet?” Nuförtiden har akademiskt tänkande övertaget inom forskarvärlden, äkta tänkande uppskattas inte. Sålunda har alltför många samhällsvetare fjärmats från kritiska och aktuella debatter som gäller t.ex. regionalutveckling, förvaltningsreformer och framtidsfrågor.

Uppgifterna är från en artikel i Vasabladet (24.2). Artikelskribenten Hannu Katajamäki är professor i regionalvetenskap vid Vasa universitet och tillika landsbygdsprofessor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s