Kategorier
2013 Nyhetsbrev 08/2013

Forskare lyckades framställa biobränsle från cyanobakterier

??????Solljus, koldioxid och bakterier är de tre komponenter som forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Sverige nu använder för att ta fram butanol, ett kolväte som i likhet med bensin kan användas som fordonsbränsle. Fördelen i jämförelse med bensin är emellertid att råvarorna finns i överflöd och att framställningen har potential att bli 20 gånger så effektiv, jämfört med etanol från majs och sockerrör. ”Vi har framgångsrikt visat att cyanobakterier kan producera butanol. Genom att relevanta gener integreras på rätt ställe i cyanobakteriens arvsmassa, har vi lurat cellerna att producera butanol istället för att de fyller sin normala funktion”, säger forskaren Paul Hudson på Skolan för bioteknologi vid KTH och den som leder forskningsarbetet. Framställningsprocessen skiljer sig dock markant från dagens biobränslen och man behöver förbättra framställningen hundrafaldigt innan den blir kommersiellt gångbar. Hudson uppskattar att det lär dröja ca 10 år innan man är där och säger att framställningen av biodiesel från alger har kommit längre. En demonstratoranläggning för detta finns redan i New Mexiko, USA.

Enligt professor Mathias Uhlén vid KTH, en av Sveriges mest betydande bioteknikforskare och som har det övergripande ansvaret för projektet, är det ett ganska nytt område att använda ingenjörsmässiga metoder för att bygga om i arvsmassan hos mikroorganismer. Lyckas forskarna att bygga en bakterie som tillverkar billig bensin av solljus och koldioxid, så kommer det att förändra världen. Uhlén får medhåll av Hudson som säger att ett av problemen med de biobränslen vi har i dag, d.v.s. majsetanol, är att priset på majs sakta stiger, men samtidigt hoppar upp och ner hela tiden och det tämligen oförutsägbart. Tillkommer gör bristen på odlingsbar mark och att majsetanolframställningen även påverkas av oljepriset via transporter.

”Bränsle baserat på cyanobakterier kräver å sin sida väldigt lite markutrymme för att framställas. Och tillgången på råvarorna – solljus, koldioxid och saltvatten – är i princip oändlig.”

Hudson tillägger att vissa cyanobakterier dessutom klarar att extrahera kväve ur luften och därmed inte behöver något gödsel. Cyanobakterier är organismer som mer populärt kallas för blågröna alger och är kända från TV för att de gör om Östersjön till en stinkande, kletig gegga var och varannan sommar. Butanol är precis som bensin ett kolväte, vilket innebär att butanolen består av de kemiska grundämnena väte, syre och kol.

Hela meddelandet (från 19.2) kan läsas på KTH:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s