Kategorier
2013 Nyhetsbrev 06/2013

Den öppna förvaltningen, medborgarsamhället och tomma fraser – läs YTR:s nätkolumn

YTR - logoI Finland håller man som bäst på att under ledning av finansministeriet utarbeta en handlingsplan för öppen förvaltning som omfattar öppen verksamhet, tydligt språk, öppen information och stödjande av medborgarsamhällets frivilliga verksamhet. Interaktionen mellan förvaltningen och medborgarna utvecklas och medborgarnas delaktighet främjas. Men tänk om det här bara är tomma fraser? Här följer ett exempel från det verkliga livet. Landsbygdspolitiken och -utvecklingen bygger till stor del på ett starkt medborgarsamhälle och medborgarnas frivilliga verksamhet. På landsbygden har medborgarnas deltaktighet främjats genom Leader-metoden, alltså arbete i lokala aktionsgrupper där invånarna, föreningarna, företagen och den lokala förvaltningen tillsammans planerar hur de vill utveckla sin egen region, och för att de ska kunna genomföra planen ges de pengar, makt och ansvar. Under inkommande programperiod 2014-2020 ger kommissionen allt mera utrymme åt lokal utveckling inom det programarbete som medfinansieras av EU. I Finland skulle detta kunna innebära att Leader-metoden, som utgår från samhällenas egna behov, också kunde införas i städerna, så att den regionala ojämlikheten kunde minskas och skiljemurarna mellan stad och landsbygd, som försvårar samarbetet, göras lägre. Men så är det inte. I talen utvecklas nog växelverkan mellan förvaltningen och medborgarna och medborgarnas delaktighet befrämjas, men i praktiken tycks förvaltningen diktera hur detta får ske. Ett klart budskap från EU-håll är att Leader-metoden kan införas i städer, och enligt vissa uppgifter väntar också lokala aktörer ivrigt på detta.

”På det följande stadiet av beredningen talar vi dock inte längre ens om Leader utan den ersätts med en term som är mindre farlig ur förvaltningens synvinkel. Det verkar som om förvaltningen skulle vara främmande för tanken att pengar, makt och ansvar kan ges till den lokala nivån. Med det är just det som stödjandet av medborgarsamhällets frivilliga verksamhet i många fall skulle innebära.”

Ett klart och tydligt språk, som är en av principerna för god förvaltning, tycks inte vara ledstjärnan, utan däremot får man höra idel tomma fraser från maktens korridorer: man försöker intala oss på ett trovärdigt sätt att frivillig lokal utveckling är helt okej, men det betyder dock inte att medborgarna skulle få någonting att säga till om. Skribenten landsbygdsöverinspektör Laura Jänis blev emellertid varm om hjärtat när hon läste webbsidorna för öppen förvaltning. ”Vi kan ju bestämma att budskapet inte ska vara endast tomma fraser!”, skriver hon.

Hela texten för februari månads nätkolumn (1.2), ” Den öppna förvaltningen och medborgarsamhället – en hård nöt att knäcka”, finns på Landsbygdspolitiska samarbetsgruppens hemsida. Skribenten Laura Jänis är alltså landsbygdsöverinspektör på arbets- och näringsministeriet, samt projektsekreterare vid Landsbygdspolitiska samarbetsgruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s