Kategorier
2013 Nyhetsbrev 05/2013

Undersökning om österbottningars positiva attityd till kommunfusioner risas

Svenska Bildningsförbundet - logo och textEn majoritet av österbottningarna verkar stöda tankarna om en, två eller tre kommuner i landskapet Österbotten enligt en undersökning som Svenska Bildnings-förbundet rf låtit göra. Av de tillfrågade i Korsholm, Larsmo, Malax, Nykarleby, Pedersöre och Vörå anser 52 procent att man i samband med eventuella kommunfusioner borde eftersträva en, två eller tre kommuner i Österbotten, varav modellen med tre kommuner var populärast. ”Undersökningen visar på en överraskande positiv attityd bland kommuninvånarna till fusioner. Vi ville undersöka attityderna just i dessa kommuner, där budskapet varit att invånarna motsätter sig fusioner. Skulle man ha tagit med till exempel Vasa och Jakobstad i undersökningen, så hade bilden varit ännu positivare till fusioner”, konstaterar direktören för Svenska Bildningsförbundet Fredrik Guseff. I undersökningen frågades också vilka saker som skulle få en att stöda en fusion av sin hemkommun med någon eller några kommuner, och här tog invånarna ställning för starka primärkommuner, då 61 procent svarade att kommunens stärkta inflytande över sin service skulle vara ett argument för en fusion. Även en förbättrad service och stärkt ekonomi var argument som ansågs vara viktiga frågor med tanke på eventuella fusioner. Undersökningen gjordes av Taloustutkimus 9-16.1.2013. I mätningen intervjuades per telefon 1 000 svensk- och finskspråkiga kommuninvånare.

Medieforskaren Ari Nykvist säger att de slutsatser som kom ut i offentligheten i lördags (26.1) inte alls motsvarar svaren på de frågor som ställdes i Bildningsförbundets undersökning. Nykvist låter förstå att en prioritering av förutsättningar för kommunfusioner inte berättar något om generell inställning till kommunfusioner och säger: ”Det är som att blanda ihop äpplen med päron”. I den hetsiga debatt som fördes på Vasabladets webbplats får sig de finlandssvenska journalisterna kring öronen för dålig källkritik. En del av läsarna har gått in på Bildningsförbundets sida och med egna ögon kunnat konstatera att undersökningen inte ens verkar ha varit gjord för att visa österbottningarnas inställning till kommunfusioner. Nykvist säger:

”Hade jag varit chefredaktör, skulle jag ha gjort en pudel direkt i lördags. Jag skulle ha gått in i webbdebatten och beklagat ett uppenbart missöde i arbetet.”

Uppgifterna är från Svenska Bildningsförbundets hemsida med länk till ett sammandrag av undersökningen och från en av två artiklar, skrivna av Kenneth Myntti, i Vasabladet (29.1).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s