Kategorier
2013 Nyhetsbrev 04/2013

Det enda som är beständigt är förändring – om byråkrati och egna initiativ

Signpost of TimeTrots att utvärdering på utvärdering visat att exempelvis små projekt, eller ännu bättre enkla pengar utan byråkrati, ger mycket bra effekt, så går trenden åt andra hållet med större projekt, färre som genomför dem och större snårighet i byråkratin. Myndighetsstrukturerna förmår inte att ändra sig, men det går att ha ordning och reda på finanserna och samtidigt tillåta nytänkande och kreativitet. Speciellt viktigt är att den friheten finns på landsbygden, eftersom kapitalflödena inte snurrar där mer än på sin höjd något varv innan de försvinner, företrädesvis till storstadsregionerna, och där penningflöden snurrar, där skapas en annan slags marknad, ett slags självspelande piano – förglesning och förtätning hör ihop.

”Slutsatsen, är att vi måste låta kapital verka lokalt och här kan politikerna göra skillnad genom att låta samhället betala för de resurser som nyttjas. Det andra är att vi måste börja organisera samhället för att förverkliga idéer istället för att kontrollera människor – om målsättningen är att skapa utveckling. Förändring är möjlig. Jag kan i alla fall se två metoder. Det ena är civil olydnad, någon typ av samspelt revolt. Det andra är drastiskt förändrad politik. Det bästa är om det går att få ihop det här, d.v.s. skapa förändringstryck både uppifrån och nerifrån. Men jag är osäker på om det verkligen går, kortsiktigt. Och här är vi lika goda kålsupare både vi som bor på landet och de som sköter rikspolitiken. Vi är helt enkelt för bekväma för att ta det omak som det skulle innebära att skapa förändring. Vi sitter och väntar på att någon annan ska göra det – och det funkar kanske ett tag till, men sen är det kört. Och medan vi sitter och äter chips framför TV:n finns det andra krafter som tar tag i den frustration och det missnöje som finns.”

Vi som vill något mer, har all anledning att lyssna på och värna den debatt som lyfter fram initiativ som leder till konstruktiva alternativ. Vi måste ta på oss omaket att sluta vara ”neutrala” till den destruktivitet som finns, för framtiden kommer och det enda som är beständigt är förändring. Vårt val är om vi skall backa eller ta ansvar genom att styra den mot de värden och den värld vi vill ha.

Uppgifterna är från ett blogginlägg av Inez Abrahamzon, en av Riksorganisationen Hela Sverige ska levas (HSSL:s) två ordföranden, och finns på HSSL:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s