Kategorier
2013 Nyhetsbrev 02/2013

Forskning om att göra mobilt bredband snabbare – ”datadoktorn” Nisse Husberg kommenterar

MobilDe hastigheter som utlovas i reklamkampanjerna för mobila bredband, är fiktion och fantasi. För att erhålla topphastigheten – låt oss anta 10 Mbit/s – skulle man behöva vara ensam användare på mobilmasten, och samma sak gäller för en åtkomstpunkt i det trådlösa nätverket hemma, på flygplatsen eller på jobbet. Det här säger Alexandre Proutiere, universitetslektor och forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), som bl.a. forskar om hur hastigheten i Wifi-nätverket skall kunna skruvas upp till utlovad dito. Men Proutiere jobbar även med att se till att de mobila bredbanden lever upp till bredbandsleverantörernas löften. Lösningen kallas DSA, en förkortning för Dynamic Spectrum Access, som är en rykande het trend inom alla typer av trådlöskommunikation just nu. Enligt Proutiere gör DSA-tekniken det möjligt för enheter som mobiltelefoner, surfplattor och framtidens trådlösa kameror att bli ”frequency agile”, d.v.s. lättrörliga när det gäller val av frekvensområde att sända och ta emot data inom, något som t.ex. öppnar upp möjligheter för mobiltelefoner att automatiskt röra sig inom olika frekvensområden, och kan liknas vid en bil i rusningstrafik som kan välja den fil där trafiken flyter snabbast. Det Proutiere vill uppnå, är 10 gånger förbättrad trådlös kommunikation, i system som vi kommer att använda så väl om tio år som längre fram i tiden. Forskningen avser att se till att betydligt fler uppkopplingar kan äga rum samtidigt, det vill säga en motorväg mer fler filer för att ta till en liknelse. Om en motorväg hade 20 filer i en riktning, så skulle alla trafikanter kunna köra lika snabbt som hastighetsbegränsningen och inte krypköra i bilköer. Proutiere tillägger att anledningen till att hans forskning finanserats av Europeiska forskningsrådet (ERC), är för att resultatet har stor potential att påverka samhället positivt. Forskningen har också potential att öka förståelsen för problem inom områden som artificiell intelligens och industrirobotar.

Uppgifterna är från Kungliga Tekniska högskolans hemsida och finns under adressen http://www.kth.se/aktuellt/nyheter/han-gor-det-mobila-bredbandet-bredare-1.362375.

Teknologie doktorn i datateknik Nisse Husberg kommenterar texten med att säga följande:

  • Han jobbar INTE på en ”lösning”, utan just på en liten effektivisering, och rubriken på webbsidan är direkt felaktig. Han gör INTE det mobila bredbandet ”bredare”! KTH:s informatör har missuppfattat vad han gör.
  • Ifråga om DSA, så är det inget epokgörande utan bara en (relativt liten) förbättring av effektiviteten, d.v.s. man utnyttjar kapaciteten lite bättre. Detta bör jämföras med den ökning som professor Zand vid KTH i maj i fjol ansåg vara nödvändig till år 2020: 1000 gånger! Att byta frekvens till en mindre belastad kanal är ju bra, men hur mycket mera kapacitet det ger i praktiken är osäkert. Faktum är att det inte alls ökar den totala kapaciteten. Om alla frekvenskanaler är belastade, så förbättrar DSA inte alls någonting. Hör enligt min mening till kategorin ”små förbättringar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s